Μόλις ξεκίνησα το νέο μου site WordPress … Τώρα τι;
Λοιπόν ο ιστότοπός σας είναι έτοιμος και διαθέσιμος στο κοινό. Τέλεια. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να προωθήσετε τους στόχους σας και να αναπτύξετε την επιχείρηση – blog σας.
Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε αμέσως μετά την εκκίνηση ενός ιστότοπου WordPress για να διασφαλίσετε την σωστή λειτουργία του και κατα συνέπεια την επιτυχία σας.
1.Βεβαιωθείτε πως σας βλέπουν οι μηχανές αναζήτησης.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιτρέψετε στην Google να ευρετηριάσει το site σας.
Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η ρύθμιση αυτή είναι σωστή από το εγκατάσταση του wordpress, το να κάνετε ένα σύντομο check δεν βλάπτει.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι από το περιβάλλον διαχείρισης να πάτε Ρυθμίσεις -> Ανάγνωση(reading). Ψάξτε για το search engine visibility και βεβαιωθείτε πως το κουτάκι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΕΝΟ
2. Συνδέστε τον ιστότοπό σας με το Google Analytics
Το Google Analytics είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης και μάρκετινγκ που πρέπει να χρησιμοποιεί κάθε κάτοχος ιστότοπου.
Παρακολουθεί το κοινό σας και τις ενέργειές του στον ιστότοπό σας. Έρχεται με λεπτομερείς πληροφορίες για όλα όσα σχετίζονται με το περιεχόμενο και τους επισκέπτες του site σας, όπως οι σελίδες με τις περισσότερες προβολές, τα ποσοστά μετατροπών, ο αριθμός επισκέψεων ανά ημέρα, τα προφίλ χρηστών, τα ποσοστά εγκατάλειψης και πολλά άλλα βασικά στατιστικά στοιχεία.
Το εργαλείο είναι δωρεάν και μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί με τον ιστότοπό σας WordPress μέσω κώδικα ενσωμάτωσης που παρέχεται από την Google. Εναλλακτικά, αν δεν τα πάτε καλά με τον κώδικα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα plugin όπως το Google Analytics από το MonsterInsights.
3. Ενεργοποιήστε το caching
Η ταχύτητα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση των επισκεπτών σας στον ιστότοπο σας. Άλλωστε ποιος θέλει να περιμένει να φορτωθεί μια σελίδα; Κανένας!
Στην πραγματικότητα, εάν μια σελίδα διαρκεί περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα για να φορτώσει, το 40% των ανθρώπων την εγκαταλείπουν, σύμφωνα με την Kissmetrics.
Πως να το αποφύγετε αυτό;
Μια λύση είναι να εγκαταστήσετε ένα caching plugin, ώστε να μειώσετε τον συνολικό χρόνο φόρτωσης των ιστοσελίδων σας.
Υπάρχουν δωρεάν caching plugins, όπως για παράδειγμα το w3 total cache ή το wp super cache. Απο προσωπική γνώμη θα έλεγα οτι αξίζει να επενδύσετε ένα μικρό ποσό για να έχετε το καλύτερο caching plugin της αγοράς, και αυτό είναι το WP ROCKET
Η αποθήκευση στο cache είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, αλλά για να την απλοποιήσετε λίγο, πρόκειται για την προσέλκυση της δυναμικής εξόδου ενός ιστότοπου WordPress, την αποθήκευση του στην κρυφή μνήμη και την εξυπηρέτησή του σε κάθε νέο επισκέπτη από την εν λόγω μνήμη, αντί να ζητά από το WordPress να το παραγάγει ως νέο. Με αυτό τον τρόπο χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο. Δείτε το άρθρο μαυ σχετικά με το wprocket για περισσότερες λεπτομέρειες.
4. Εγκαταστήστε ένα backup plugin
Τα backup plugins θα κρατήσουν το περιεχόμενο του site σας, ασφαλές, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και πρέπει να επαναφέρετε τον ιστότοπό σας σε πρότερη λειτουργική κατάσταση.
Εκτός από την χρήση plugin μπορείτε να κρατάτε και μόνοι σας αντίγραφα του site σας, κατεβάζοντας από το hosting σας ένα αντίγραφο των φακέλων και της βάσης δεδομένων. Αν και η δεύτερη μέθοδος είναι λίγο πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα, την θεωρώ την καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή.
5. Βελτιώστε την ασφάλεια του site
Υπάρχουν πολλά ”κακά πράγματα” που μπορεί να συμβούν σε έναν ιστότοπο WordPress … επιθέσεις χάκερ, κακόβουλο λογισμικό, ιοί κλπ. Η προστασία του ιστοτόπου σας από όλα αυτά με ένα τείχος προστασίας είναι πάντα μια καλή ιδέα
Μπορείτε να βρείτε δωρεάν και επι πληρωμή plugins που θα φροντίσουν την ασφάλεια του site σας.
Τα καλύτερα δωρεάν είναι το Wordfence Secutity και το IThemes Security Είναι αξιόπιστα, και αυτό που κάνουν, το κάνουν καλά.
Εαν είστε διατεθειμένος όμως να επενδύσετε για την ασφάλεια του site σας, σας προτείνω το Sucuri. Είναι ίσως το καλύτερο plugin που θα βρείτε και παρέχει πληθώρα επιλογών και ρυθμίσεων, όπως ανίχνευση και καθαρισμό κακόβουλου λογισμικού, παρακολούθηση τον ιστότοπό σας για αδράνεια, μετριάζει τις επιθέσεις DDoS, CDN και πολλά άλλα.
6. Ρυθμίστε το Google Search Console
Το Google search console είναι MUST σε αυτή την λίστα. Θα σας βοηθήσει στην βελτιστοποίηση SEO και θα σας υποδείξει τα προβλήματα στην δομή του ιστότοπου σας που θα πρέπει να διορθώσετε, ώστε να κάνετε τους επισκέπτες σας, αλλά και την Google χαρούμενους.
Πιο συγκεκριμένα με το google search console μπορείτε να μάθετε πράγματα όπως:
- την υγεία της εσωτερικής δομής των συνδέσμων
- ποιοι εξωτερικοί σύνδεσμοι στοχέυουν το site σας
- δημοφιλείς λέξεις – κλειδιά
- τυχόν προβλήματα στον χάρτη ιστότοπου (site map)
- την κατάσταση ευρετηρίασης
- τυχόν στατιστικά στοιχεία ανίχνευσης και σφάλματα
- θέματα ασφαλείας, και πολλά άλλα
Με λίγα λόγια…ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟ
7. Αλλάξτε τα στοιχεία εισόδου
Ο ευκολότερος τρόπος για να διεισδύσει κάποιος στο wordpress site σας είναι να μαντέψει τα όνομα χρήστη και το password σας. Ακόμα και αν αυτό το σενάριο σας ακούγετε παρατραβηγμένο, σας λέω πως δεν είναι. Υπάρχουν scripts λογισμικού και bots που περνούν εκατοντάδες χιλιάδες κωδικούς πρόσβασης και δοκιμάζουν την τύχη τους με το καθένα, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να τα καταφέρνουν και εισέρχονται παράνομα στο site σας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία σύνδεσης είναι αρκετά ισχυρά.
Τα δύο βασικά πράγματα που πρεπει να κάνετε είναι
- να έχετε ένα πολύπλοκο password
- να αλλάξετε την στάνταρ διαδρομή εισόδου του wordpress που είναι ”wp-admin” σε κάτι άλλο που θα το ξέρετε μόνο εσεις. Αυτό σίγουρα θα δυσκολέψει πολύ τα κακόβουλα ρομποτάκια.
8. Αλλάξτε τις βασικές πληροφορίες του site σας
Προσαρμόστε τον τίτλο, τη σύντομη περιγραφή, τη ζώνη ώρας και το favicon του ιστότοπού σας. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια συγκεκριμενη ταυτότητα, η Google θα το εκτιμήσει.
Για να το κάνετε αυτό πηγαίνετε στην διαχείρηση – ρυθμίσεις – γενικά
Επίσης αλλάξτε την δομή των μόνιμων συνδέσμων (permalinks). Χρησιμοποιήστε αυτά που είναι φιλικά και περιγράφουν το περιεχόμενο της κάθε σελίδας.
Για να αλλάξετε τους μόνιμους συνδέσμους πηγαίνετε στις ρυθμίσεις – μόνιμοι σύνδεσμοι. Εκεί θα δείτε αρκετές επιλογές. Η καλύτερη επιλογή είναι το ”όνομα άρθρου”
9. Δημιουργείστε ένα χάρτη ιστότοπου (sitemap)
Το Sitemap.xml είναι ένα αρχείο που περιέχει όλες τις διευθύνσεις URL του ιστότοπού σας. Η Google χρησιμοποιεί αυτό το αρχείο για να κατανοήσει πώς οργανώνεται ο ιστότοπός σας και τι είδους πληροφορίες υπάρχουν. Ως αποτέλεσμα, θα είναι ευκολότερο για την Google να δείξει τα πάντα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Εαν δεν ξέρετε πως να φτιάξετε το sitemap αρχείο, τότε μπορείτε πολύ απλά να εγκαταστήσετε το πρόσθετο ”google xml sitemaps” και με λίγα κλικ θα είστε έτοιμοι.
10. Πάρτε ένα CDN (προαιρετικό)
Σαν τελευταίο βήμα θα προτεινα να συνδέσετε το site σας με μια υπηρεσία CDN (content delivery network) Τι κάνει όμως το cdn. Με απλά λόγια παίρνει το περιεχόμενο του site σας και το αποθηκεύει-μοιράζει σε ένα δικτυο απο σερβερς ανά τον κόσμο. Οπότε αν κάποιος από την Αμερική επισκεφτεί την σελίδας σας, τότε ο σερβερ της Αμερικής θα τον εξυπηρετήσει. Αυτό εχει ως αποτέλεσμα οι σελίδες να φορτώνουν πιο γρήγορα.
Επίσης με την χρήση CDN ελαφρύνουμε λίγο τον server μας αφού κάποια requests εξυπηρετούνται από τους σέρβερς του cdn, καθώς επίσης αυξάνουμε το επίπεδο ασφαλείας του ιστότοπου μας.
Το CDN το έχω σημειώσει ως προαιρετικό, γιατί αν το site μας φιλοξενείτε στην Ελλάδα, απευθύνετε μόνο στο Ελληνικό κοινό και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την βελτιστοποίηση της ταχύτητας και της ασφάλειας του, τότε μάλλον η χρήση CDN είναι περιττή.
Τελικό Συμπέρασμα
Αυτό συνοψίζει τις 10 κορυφαίες προτάσεις μας για νέες ιστοσελίδες WordPress.
Εννοείται πως υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε, καθώς και πολλές εφαρμογές που θα μπορούσατε να αποκτήσετε για να ενεργοποιήσετε νέες και συναρπαστικές λειτουργίες στον ιστότοπό σας. Απλά προσέξτε … δεν είναι όλα τα plugins ασφαλή και βελτιστοποιημένα.
Ένας καλός κανόνας είναι να μείνετε με τα πράγματα που χρειάζεστε πραγματικά και που πραγματικά κάνουν το site σας WordPress καλύτερο σε μακροπρόθεσμη βάση.
Αν σε όλη την διαδικασία χρειαστείτε βοήθεια…μην διστάσετε να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ